به نقل از سایت اقتصاد :
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صداوسیما، علی بختیار در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه احداث واحدهای پتروپالایشگاهی در دنیا جایگزین ایجاد واحدهای پالایشگاهی شده است، افزود: دوره بازگشت سرمایه این واحدها در مقایسه با واحدهای پالایشگاهی سریعتر است و سه تا چهار ساله احداث میشوند.
وی گفت: در طرح ایجاد واحدهای پتروپالایشگاهی؛ ارتقای ۱۱ پالایشگاه فعال کشور هم با سرمایهای که جذب خواهد شد دیده شده است.
بختیار افزود: تولیدات پتروپالایشگاهی در صورت مدیریت درست میتواند سود را تا صد برابر افزایش دهد و علاوه بر آن در زنجیره پایین دستی پتروشیمیها اشتغال ایجاد خواهد کرد.
وی گفت: مکانیزم سرمایه گذاری در این واحدها در بورس نگرانیها بابت ضمانت اجرای این طرحها را رفع میکند.
این عضو کمیسیون انرژی افزود: بخش عمدهای تولیدات واحدهای پتروپالایشگاهی صادراتی است و بخش دیگر آن در داخل توزیع میشود که در صورت ایجاد زنجیره پایین دستی اش به رفع مشکل بیکاری در کشور کمک خواهد کرد.
بختیار گفت: هشت پالایشگاه نیمه تمام در سیراف هم در قالب این طرح دیده شده است.
وی افزود: برخلاف سختی فروش نفت در بازار جهانی در شرایط تحریم، چنین وضعیتی برای فراوردههای پتروپالایشگاهی وجود ندارد.
بختیار گفت: سرمایه گذاری در پتروپالایشگاه ها؛ ایران را از خام فروشی رها میکند.
وی افزود: کمیسیون انرژی مجلس از پاییز پارسال طرح احداث پتروپالایشگاه ها را بررسی کرده و این طرح هم اکنون در دستور بررسی در صحن علنی مجلس است.
چرا پتروپالایشگاه؟
یک کارشناس حوزه انرژی و پالایش هم در این برنامه گفت: ایران با دارا بودن ظرفیت ۴.۶ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی در روز بزرگترین کشور دارای منابع گاز طبیعی در جهان است.
عماد رفیعی افزود: از این مقدار ظرفیت پالایش ۲.۱ میلیون بشکه در کشور وجود دارد و ۲.۱ میلیون بشکه ظرفیت برای صادرات است که از آن در واحدهای پتروپالایشگاهی استفاده خواهد شد.
وی گفت: واحدهای پتروپالایشگاهی از ادغام یک واحد پالایشگاهی و یک واحد پتروشیمی به وجود میآید که هزینه سرمایه گذاری را کمتر میکند، انرژی مصرفی را کاهش میدهد، سودمحوری را جایگزین سوخت محوری میکند و تولیداتش ارزش افزوده و تولید ثروت بیشتری برای کشور دارد.
رفیعی افزود: تنوع محصولات تولیدی، اشتغالزایی زیاد کشور و کم اثر یا بی اثر شدن تحریمهای نفتی از دیگر جذابیتهای ایجاد واحدهای پتروپالایشگاهی است.
وی گفت: کمبود سرمایه علت تأخیر چهار ساله در پایان کار پالایشگاه ستاره خلیج فارس بود و زمان اتمام این طرح را ۱۰ ساله کرد.
این کارشناس حوزه انرژی و پالایش افزود: بازگشت سرمایه در حالت عادی ۸ تا ۹ ساله است اما به دلیل دیده شدن طرح تنفس خوراک در واحدهای پتروپالایشگاهی، بازگشت سرمایه یک سال پس از بهره برداری این واحدها صورت خواهد گرفت.
رفیعی گفت: با در نظر گرفتن ظرفیت دو و نیم میلیون بشکه در روز میتوان ۱۲ واحد پتروپالایشگاهی در کشور احداث کرد.
وی افزود: ۳۰ درصد سرمایه گذاری این طرحها از طریق مردم در بورس تأمین خواهد شد.
رفیعی گفت: ۶۷ درصد تجهیزات به کار گرفته شده در ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس داخلی است و به همین درصد میتوان در پتروپالایشگاه ها از تجهیزات ساخت داخل استفاده کرد به شرط آن که زودتر اقدام به احداث این واحدها کنیم.
بازار روبه گسترش فرآورده در منطقه
وی با بیان اینکه طبق مطالعات انجام شده بازار فراوردههای پتروپالایشگاهی در منطقه رو به گسترش است، افزود: چهار کشور عراق، ترکیه، افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۷ روزانه ۱۵۰ میلیون لیتر فراوردههای نفتی شامل بنزین، گازوئیل و نفت سفید را وارد کرده اند.
این کارشناس حوزه انرژی و پالایش گفت: این مقدار معادل ظرفیت یک میلیون بشکه فراوردههای پتروپالایشگاهی است که در سالهای آینده هم افزایش خواهد یافت.
رفیعی افزود: ۱۷ پالایشگاه فعال عراق به تولیدات پتروپالایشگاه های ایران نیازمند است.
وی گفت: شرکتهای قطعه سازی تأمین کننده تجهیزات پتروپالایشگاه ها که برخی از آنها دانش بنیان هم هستند با سرمایه گذاری در این طرح به رونق تولید می رسند.
رفیعی افزود: احداث واحدهای پتروپالایشگاهی در سواحل جنوبی کشور مکان یابی شده است.
احمد صرامی عضو هیأت مدیره اتحادیه صادرکنندگان محصولات پتروشیمی هم در این برنامه گفت: پتروپالایشگاه ها دو تا دو و نیم برابر بیش از پالایشگاهها سودآوری دارند اما سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این واحدها نیازمند ضمانتهای واقعی از سوی دولت هستند.