پیش بینی تولید ۱۴ میلیون تن گندم در سال زراعی جاری

به نقل از سایت اقتصاد :

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، عباس کشاورز با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما افزود: بخشی از این آسیب، آبگرفتگی موقت است و در بخشی، محصول دچار خوابیدگی می‌شود سپس این عارضه مرتفع می‌شود در بخشی هم، آبگرفتگی بیشتر است و موجب پوسیدگی محصول می‌شود و در بخشی هم سیل، زمین یا باغ کشاورز را با خود برده است.

وی با اشاره به اینکه حدود ۵۵ درصد این اراضی بین ۲۵ تا ۵۵ درصد آسیب دید، ادامه داد: بنابراین حدود ۵۰ درصد زمین‌ها و محصولات کشاورزی آسیب دیده قابل برگشت است.

کشاورز افزود: حدود ۲۵۰ هزار هکتار از محصولات کشاورزی و حدود ۱۵۰ هزار هکتار باغ بر اثر سیلاب‌های اخیر از بین رفته است.

وی گفت: در زمینه باغ، استان‌های خوزستان، مازندران و کرمانشاه و در زمینه زراعت استان‌های خوزستان، لرستان و گلستان، مازندران، ایلام و کرمانشاه، بیشترین خسارت را دیدند.

کشاورز اضافه کرد: بیش از ۶ هزار واحد مرغداری و حدود ۱۰۰ واحد پرورش ماهی هم دچار خسارت شدند.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: یکی از مشکلات در حوزه خسارت کشاورزی در مناطق کوهستانی مانند لرستان، ایلام و خوزستان این است که بخشی از مردم از طریق ایستگاه پمپاژ، کشاورزی می‌کردند و این ایستگاه‌ها آسیب دیدند که در اسرع وقت بازسازی خواهند شد.

کشاورز: ۵ واحد کشت و صنعت نیشکر خسارت قابل توجه دیدند و حدود ۳ هزار میلیارد تومان از خسارت‌های اعلام شده به بخش کشاورزی متعلق به این واحدهاست. برای اینکه سیلاب به روستاها و مناطق مسکونی خسارت وارد نکند در برخی موارد، آب به مزارع این واحدها هدایت شده است.

وی با بیان اینکه کشورمان وارد ترسالی نشده است، افزود: میزان متوسط بارندگی کشور تاکنون حدود ۲۶۵ میلی متر است. در سال‌های ۷۶ و ۷۷ و ۸۵ و ۸۶ هم به طور میانگین حدود ۲۹۰ میلی متر بارندگی داشتیم.

کشاورز با اشاره به اینکه در سال زراعی و آبی گذشته، میانگین بارندگی در کشور ۱۶۷ میلی متر بود، اضافه کرد: اگرچه در خوزستان، گلستان و کرمانشاه آبگرفتگی داریم و خسارت زیادی دیدیم اما برآورد تولید گندم امسال برای کشت‌های پاییزه ۱۵ و نیم میلیون تن بود اما با توجه به سیلاب‌های اخیر اکنون برآورد ما تولید حدود ۱۴ و نیم میلیون تن است.

کشاورز ادامه داد: انتظار داریم ۱۲ تا ۱۲ و نیم میلیون تن گندم خریداری شود بنابراین در زمینه تأمین گندم مورد نیاز کشور، مشکلی نداریم.

علی محمد شاعری عضو هیأت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه سیل اخیر ناشی از بارندگی شدید بود، گفت: بارندگی، نعمت است و اگر زیرساخت‌های پیشگیرانه و مقابله با بارندگی در کشور موجود باشد این باران به تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی و تأمین منابع آبی تبدیل می‌شود اما اگر زیرساخت‌ها و محیط زیست و حوزه‌های آبخیز، حفاظت نشده باشند بارندگی‌ها به سیلاب‌های ویرانگر تبدیل می‌شود که در کشورمان این موضوع اتفاق افتاد و این سیلاب‌ها نتیجه تخریب محیط زیست و منابع طبیعی کشورمان و تجاوز به عرصه‌ها و حریم رودخانه هاست.

وی تأکید کرد: این اتفاق باید برای همه ما درس عبرتی باشد تا از این به بعد، هم دولت و هم مردم باید به حفظ محیط زیست و حریم رودخانه‌ها کمک کنیم.

شاعری گفت: باید مدیریت عالمانه، درست و صحیح هم در حوزه‌های بالادست آبخیز و هم در حوزه‌های آبریز انجام شود و حوزه‌های کشاورزی و منابع طبیعی باید مقاوم سازی شود تا چنین اتفاقاتی تکرار نشود.

وی با اشاره به اینکه سیلاب‌های اخیر تاکنون حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی خسارت وارد کرد، افزود: جمع بندی خسارت‌ها هنوز ادامه دارد و ممکن است این رقم افزایش یابد.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: امسال این تهدید وجود دارد که دلال‌ها، قاچاقچیان و عوامل سودجو، گندم را پیش خرید کنند و این امنیت غذایی کشور را تهدید می‌کند.

دلالان در حال پیش خرید گندم هستند / تولید‬ گندم و برنج بیشتر از سال قبل است

در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری، شاعری با اشاره به اینکه اکنون دلالان در حال پیش خرید گندم با قیمت حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تومان هستند، افزود: به علت گران شدن دانه مرغ، جو، ذرت و کنجاله سویا، آنها می‌خواهند گندم را جایگزین خوراک دام کنند و این در حالی است که امسال دولت گندم را از مردم با قیمت ۱,۷۰۰ تومان می‌خواهد بخرد.

وی تاکید کرد: باید وزیر جهاد کشاورزی در این باره ساز و کاری را بیندیشد.

شاعری گفت: به رغم سیلاب‌های اخیر، در مجموع، تولید گندم و برنج امسال از پارسال بیشتر خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه از وزارت جهاد کشاورزی درخواست کردیم که در موقع برداشت برنج یعنی به مدت ۴ ماه واردات برنج را ممنوع کند، افزود: این وزارتخانه در سال‌های قبل کم و بیش این کار را انجام داده است.

شاعری ادامه داد: در سال حدود ۳ میلیون تن برنج نیاز مصرفی داریم. حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ تا دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن برنج را در داخل، تولید می‌کنیم و حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن برنج وارداتی نیاز داریم اما متأسفانه حرص و ولع خاصی برای واردات برنج وجود دارد و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج وارد می‌شود. این واردات بی رویه در موقع برداشت برنج به تولیدکننده ضربه می‌زند و وزارت جهاد کشاورزی باید این موضوع را ساماندهی کند و واردات برنج از اول مرداد تا آبان باید ممنوع شود.

وی اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی با کمک کشاورزان در تولید محصولات موفق بوده است و اکنون حدود ۱۲۰ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می‌کنیم اما در بخش تنظیم بازار ناموفق بودیم.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: تنظیم بازار و تولید محصولات کشاورزی باید به صورت یکپارچه در حوزه کاری وزارت جهاد کشاورزی باشد البته این وزارتخانه باید کارآمدی خود را در تنظیم بازار نشان دهد.

شاعری با بیان اینکه حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار هکتار باغات مرکبات استان مازندران به علت سیلاب‌های اخیر خسارت دید، افزود: بیمه به تنهایی کارآیی لازم را برای جبران خسارت‌ها ندارد و دولت باید صندوق خاصی را برای جبران این خسارت‌ها تأسیس کند، مجلس ردیف مستقلی را در برنامه ششم توسعه برای این منظور در نظر گرفت اما دولت آن را اجرا نمی‌کند.

وی گفت: حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان خسارت بخش کشاورزی در سال است اما حدود هزار میلیارد آن را بیمه پرداخت می‌کند ولی حل این موضوع جزو اولویت‌های سازمان برنامه و بودجه نیست و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه باید پیگیری و مطالبه گری کند تا محصولات کشاورزی ایران در مقابل رخدادهای طبیعی بیمه شوند و مجلس شورای اسلامی آمادگی کامل خود را در این زمینه اعلام می‌کند.

شاعری با اشاره به اینکه پارسال ۱۳ میلیارد دلار ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به بخش کشاورزی و پزشکی اختصاص داده شد، گفت: اگر بر واردات کالاهای اساسی با قیمت ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان نظارت می‌شد اکنون قیمت مرغ و گوشت قرمز نباید این گونه می‌شد و امسال وزرای صنعت و کشاورزی باید نظارت لازم را داشته باشند.

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی هم با بیان اینکه باید برای خرید گندم از مردم تدابیر ویژه ای را بیندیشیم، تاکید کرد: دولت گندم را از مردم می خرد و پول آن را به موقع و نقدی پرداخت می‌کند.

وی افزود: تولید جو هم بیش از ۲۰ درصد افزایش خواهد یافت بنابراین دامداران نگران تأمین جو نباشند.

کشاورز افزود: برآورد من این است در حدود ۶ تا ۷ میلیون تن از اراضی دیم و حدود ۸ و نیم میلیون تن هم از اراضی آبی، گندم تولید خواهیم کرد.

وی ادامه داد: در خوزستان هم تولید گندم افزایش خواهد یافت گرچه حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تن معادل ۲ هزار میلیارد تومان اراضی گندم خسارت دید.

کشاورز گفت: از ۱۳ هزار میلیارد تومان خسارات بخش کشاورزی از سیلاب‌های اخیر، ۳ هزار میلیارد تومان مربوط به ۵ واحد نیشکر، حدود ۲ هزار میلیارد تومان مربوط به محصولات گندم و جو، حدود ۳۰۰ میلیارد تومان مربوط به کلزا، حدود ۱,۸۰۰ میلیارد تومان مربوط به مرغداری‌ها است، حدود ۳۰ هزار دام را سیل برد اما به دامداری‌ها خسارت جدی وارد نشده است و حدود ۱۵۰ هزار هکتار باغ خسارت دید اما میزان خسارات آن کمتر از ۲ هزار میلیارد تومان بوده است و بقیه خسارات مربوط به شیلات، زیرساخت‌های کشاورزی، کانال‌های آبیاری و تأسیسات آبیاری تحت فشار بوده است.

وی ادامه داد: در زمینه کشت برنج در مازندران برخی از نشاء اراضی خسارت دید که با تأمین بذر، قابل جبران است بنابراین در زمینه برنج، خسارات چندانی ندیدیم.

معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی گفت: حدود ۳ سال است که وزارت جهاد کشاورزی سعی می‌کند واردات برنج به تولید برنج داخل خسارت وارد نکند. در بازار دخالت می‌کنیم و به صورت خرید توافقی وارد بازار می شویم.

وی با اشاره به اینکه حدود ۴۵ هزار هکتار مزارع نیشکر بر اثر سیلاب به زیر آب رفت، افزود: برای جبران خسارات تولید شکر، حدود ۸۰۰ هزار تن ثبت سفارش واردات شکر انجام شده است.

کشاورز اضافه کرد: امسال سال فراوانی میوه است.

وی درباره آفت ملخ در مزارع جنوب هم گفت: این ملخ بومی ما نیست و ملخ مهاجر از آفریقاست و بر اساس قوانین، سرکوب و مدیریت آن با دولت است.

کشاورز ادامه داد: این ملخ در ۶ استان جنوبی کشور مشاهده شد و آن را مدیریت کردیم. تاکنون ۳۵ هزار هکتار از هوا و زمین با این آفت مبارزه شده است.

وی درباره تأمین مرغ و گوشت هم گفت: عموم مرغداران اکنون قیمت مصوب را رعایت می‌کنند اما اینکه در کشتارگاه و پس از آنچه اتفاقی می‌افتد باید بر عرضه و نظارت آن، فکر اساسی شود.

برچسب ها:

اقتصاد

184
0 0