به نقل از سایت اقتصاد :
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، پیام باقری با اشاره به اینکه تبدیل شدن ایران به قطب برق منطقه طبق هدفگذاری برنامه ششم توسعه با صادرات محقق میشود، گفت: تجهیزات و خدمات فنی مهندسی تولید شده در ایران متناسب با استانداردهای بین المللی است و قابلیت بالایی برای صادرات دارد.
وی با بیان اینکه صنعت برق میتواند بیشترین ارزش افزوده را تولید کند گفت: این صنعت از طریق دریافت مواد خام و تبدیل آنها به کالای تمام شده، قادر به تولید ارزش افزوده قابل توجهی است، این در حالی است که سهم پایینی در صادرات غیر نفتی دارد و بیشترین صادرات غیر نفتی به مواد خام و میعانات گازی اختصاص یافته است.
باقری در خصوص دلیل فاصله معنادار حجم صادرات با ظرفیت بالقوه موجود در کشور در بخش خدمات فنی مهندسی و تجهیزات افزود: صادرات خدمات فنی مهندسی به معنای احداث نیروگاه و شبکه برق است بنابراین روش صادرات در این بخش متفاوت از دیگر بخشها و نیازمند ایجاد حلقههایی در زنجیره صادراتی است.
نایب رئیس هیئت مدیره سندیکای برق، شبکه بانکی را یکی از موانع بزرگ صادرات در این بخش دانست و گفت: وجود تحریمها و محدودیتهای ایجاد شده، حجم صادرات متناسب با ظرفیتها نخواهد بود که برای رفع این مشکل باید شبکه بانکی در کنار صادرکننندگان قرار داشته باشد.
باقری نرخ بالای هزینه تمام شده را نیز از دیگر موانع این بخش دانست و افزود: عمده این هزینههای بالا، خارج از مجموعه تولیدی رخ میدهد که نرخ تسهیلات برای سرمایه در گردش فعالان اقتصادی یکی از دلایل بالا رفتن هزینه تمام شده است و این در حالی است که رقبای ما در منطقه تسهیلات را با قیمت بسیار ارزان تأمین میکنند.
وی ایران را از لحاظ برخورداری از همسایگان در جهان دومین کشور دانست و افزود: تعدد همسایگان در اطراف ایران سبب ایجاد بازاری ۵۰۰ میلیون نفری برای کشور شده است که همه آنها نیازمند برق هستند.
نایب رئیس هیئت مدیره سندیکای برق ایران میزان صادرات برق از ایران را ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ مگاوات اعلام کرد و گفت: ما با ۸۰ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده در کشور، مقام نخست را در تولید برق داریم در حالی که هنوز حجم صادرات در این بخش قابل توجه نیست و دلیل آن انجام این فرآیند توسط دولت است.
باقری ورود بخش خصوصی به صادرات برق را سبب ایجاد فضای کسب و کار بسیار مناسب برای شرکتهای فعال در صنعت برق دانست و ادامه داد: صادرات انرژی برق به معنای صدور خدمات فنی مهندسی، احداث نیروگاه، احداث خطوط انتقال و شبکه برق و توزیع است که همه اینها سبب ایجاد اشتغال در کشور خواهد شد.
وی با اشاره به انجام مذاکرات جدی با کشور عراق برای افزایش سهم صادرات برق به این کشور افزود: این بازار بسیار مستعد است، اما برای فعالیت در آن نیازمند حمایت دولت و بانکها هستیم.
نایب رئیس هیئت مدیره سندیکای برق ایران با اشاره به اینکه کشور عراق در حال بازسازی است گفت: این کشور دارای درآمد زیادی است و با توجه به نیاز این کشور به بازسازی، توسعه صنایع و تلفات ۵۰ درصدی شبکه توزیع برق میزان تقاضا رو به افزایش است بنابراین این کشور یک بازار مستمر برای شرکتهای ایرانی میتواند باشد. تقویت دستگاه دیپلماسی، تقویت بخش رایزنی با عراق و تقویت سفارتخانهها در این کشور به ایجاد جایگاه مناسب و محکم برای صنعت برق ایران در کشور عراق منجر خواهد شد.